söndag 31 augusti 2008

Kullö Tidaholm



Det gamla sågverket vid Kullö såg dött och öde ut denna lördag. Men lastbilar och andra fordon och redskap stod kvar runt huset, så på måndag kanske det är liv och rörelse här igen(?). Tog bilder från olika sidor och vinklar av den stora byggnaden. Pallen med träplankor vittnar om produktion, för att lyfta fram dem valde jag att göra bilden svartvit (gradient map i Photoshop) och sedan målade jag fram ursprungsfärgen på träplankorna.

Det gamla boningshuset verkar ha sett bättre dagar, ett behov av renovering kanske...? I bilden har jag dragit ner nyans och färgmättnad i alla färger utom rött (men då ser huset kanske ändå mer "nött" och uttjänt ut?)

Växter mm på Turbinhusön




Självklart kunde jag ju inte låta bli att fota blommor och andra växter när vi var på Turbinhusön i Tidaholm. Här är två exempel. Blomman stod i en rabatt mot en röd husvägg, men pga. att den stod i skuggan och att jag använde tele och stor bländaröppning blev bakgrunden mörk. Jag förstärkte kontrasterna lite grann i Photoshop och då blev bakgrunden ytterligare något mörkare. Bilden med bladen i motljus har jag beskurit lite, jag ville inte få med blomman ovanför bladen (för den var oskarp). En ensam kaffekopp i ett fönster fastnade jag för - den fick komma med här också.

Turbinhusön Tidaholm







Vi tog en liten lördagstur till Tidaholm, maken, hunden och jag. Givetvis med kameran i bagaget. Ångrade att jag inte tog med stativet, för att få liv och rörelse i vattnet behövde jag använda långa slutartider (och då är det svårt att hålla kameran still). Försökte ta stöd mot vad som fanns, en bänk, ett träd, mina egna knän när jag satt ser. Klicka på bilderna för att se dem i förstoring.

Det finns flera länkar till Turbinhusön och Tidaholm, klicka på rubriken så kommer du til en av dem.

tisdag 26 augusti 2008

Vinrankor



Grannens vackra vinrankor letar sig över till oss, över vårt altantak. Tog några motljusbilder. Här ett och samma foto, det ena är originalet, det andra efter bildbehandling i Photoshop.

Blommor, blommor...




Tog ut några blommor för fotografering. Fick en underbar orkidé i mörk cersise på min födelsedag för ett litet tag sedan. I lördags köpte jag en annan orkidé och en blomma jag inte sett förr, som kallas "Japansk tulpan" (sa blomförsäljaren) på Västra torget i Jönköping.

söndag 24 augusti 2008

Solrosor



Vad tacksamma de är att så - solrosorna. De här har några barn på förskolan jag arbetar på sått i början av sommaren. En del av resultaten blev så här (dessutom med en lite besökare). En svart kartong bakom kan ge en effekt...

måndag 18 augusti 2008

Rosa Rosor i Regn


Samma rosbuske som i min tidigare bild "Endagsros", men här med nya rosor. Tagna i ösregn (så jag behövde inte hjälpa till med en duschflaska för att fixa vattendropparna). Har förstärkt kontrasterna med en kurva i Photoshop i varje bild, den enda bildbehandlingen (förutom att jag monterat de fyra till ett collage).

Klicka gärna på bilden och se den i förstoring.

onsdag 6 augusti 2008

Blues vid Lagan





Det svänger på Gröna Hästen i Laholm första kvällen i augusti. Ja, det är 1 augusti - dagen före vår hemresa från kusten, Halland och Skåne.
Mest blues, men även jazz, soul och lite gospel. Vilka musiker och vilken stämning! Sweet Georgia Brown som var kvällens huvudartist bjöd verkligen på sig själv och fick med publiken. Musikerna Bill Öhrström, Stew Cutler och Robert Östlund gick inte av för hackor heller (verkar som om det ingår i att vara musiker att kunna växla mellan olika instrument och även sjunga - proffsigt). Synd att det inte går att få med ljud/musik här...
Undviker blixt så långt som möjligt (särskilt som jag bara har inbyggd blixt än så länge). I de tre första bilderna har jag inte använt blixt, jag har använt gråkort för att få bättre vitbalans och försöka få det ljus som var i lokalen. Ställde ISO på 800 och brusreducerade dem i efterhand i Neat Image. I sista bilden (på Robert Östlund)har jag dock använt blixt men dragit ner på styrkan (blixtkompensation). Det märks att den bilden skiljer sig från de andra - det blev inte riktigt det ljuset som rådde.